Vit jul!

"Alkoholkonsumtionen är i dag hög bland vuxna runt om i landet. Runt 385 000 barn växer upp i Sverige med föräldrar som har ett riskfyllt drickande. Ännu fler barn känner obehag under julen. Barn till normaldrickande föräldrar. För när mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så konstigt, då står inte längre julen för en trygg gemenskap."

Källa: http://www.vitjul.se/

X, Y och Z

"Fattar ingenting! Det jag har är:

15x - 2 z = 100
x= y + z /3
100 = 5y + 3z
jag vet att z är större än y"

Om du inte har fått något sätt att tänka ut det får du helt enkelt gissa dig fram. Någon läsare som kan?

Joner

"Vilken jon är det överskott på i en basisk lösning respektive sur lösning? Skriv namn och formel"

"Hur fungerar pH-skalan?

pH < 7      : sur lösning. Här finns vätejoner (H+)
pH = 7      : neutral lösning
pH > 7      : basisk lösning. Här finns hydroxidjoner (OH-)"

 

Källa: http://www.human-academy.com/vetenskaper/naturvetenskap/syror_och_baser.asp

Pronomen

"Kan du förklara personliga pronomen och relativa pronomen eller tipsa om någon bra sida? Den information jag fått förstår jag nämligen inte."

Personliga pronomen är ganska enkelt, det är helt enkelt "ord man använder istället för namnet på personer, djur, växter och saker för att undvika upprepning."

Källa: http://www.ordklasser.se/personliga-pronomen.php

Relativa pronomen är kanske lite lurigare men faktiskt ganska enkelt det också.

""Relativa pronomen" är ord som används istället för något som har kommunicerats förut.
De renoverade en motorcykel, som var från USA.

Greta köpte allt, vad hon såg.

Han vann tävlingen, vilket vi uppskattade."

Källa: http://www.ordklasser.se/relativa-pronomen.php

Jag hoppas du förstår, annars får du fråga igen!


Surt regn

"Jag ska skriva ett arbete om surt regn, varför det är det och vad vi människor kan göra för att minska på det! Jag har ingen aning om hur jag ska göra, är inte alls duktig på no men vill gärna få det bra. Har ingen och fråga i och med att jag gör det på helgen."

"Surt regn är regn med ett pH-värde under det normala, vanligtvis 5,6. Surt regn beror främst på utsläpp av svaveldioxid och kväveoxider, ofta kallat NOx, till atmosfären. Dessa reagerar med vatten i molnen och bildar syror. Syrorna kan sedan transporteras över långa sträckor i molnen innan de faller ner som regn eller snö.

Utsläppen som orsakar surt regn sker både naturligt, bland annat från vulkaner och skogsbränder, och genom mänskliga aktiviteter, som kraftproduktion, industrier och transporter."

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Surt_regn

Andra länkar.
http://www.buf.kristianstad.se/kick/not/Vattenundersokning/forsurning.htm
http://www.fysik.org/website/fragelada/index.asp?id=12168
http://www-vaxten.slu.se/marken/surt_regn.htm

Jul i Storbritannien

"Undrar bara om du har någon bra sida om hur Storbritannien firar sin jul."

Julen är Storbritanniens i särklass mest populära helg. Världens första julkort skickades i England på 1840-talet och i modern tid skickar britterna över en miljard julkort varje år. Många av dem säljs till förmån för välgörenhet av olika slag.

Genom Charles Dickens roman En julsaga, från 1843, associeras julen för människor världen över med det viktorianska England.

Sedan 1947 skänker Norge en julgran årligen till Storbritannien. Granen ställs på Trafalgar Square till minne av det norsk-engelska samarbetet under andra världskriget.
Drottningen håller jultal till det brittiska folket varje år på juldagen. Talet sänds i radio, tv och numera även över Internet.

Den brittiska julmiddagen äts på juldagen och består av fylld kalkon serverad med sås, potatis, rostade kastanjer, brysselkål, och ärtor. Till dessert äts plum pudding, en slags kaka som tillagas av torkad frukt, brödsmulor, ägg, socker kryddor och konjak. Blandningen kokas i timmar och serveras med vanliljsås.


Misteln är Västmanlands landskapsblomma. Häng upp en kvist i en dörröppning och vänta på den utvalda... Här ska det kyssas. Denna sed kom förresten till Sverige från Storbritannien, där den kan spåras tillbaka ända till 1700-talet.


Fysikformel

E F s s = förflyttningen (sträckan)
F  = kraftkomposanten i förflyttningens riktnin
"Hur räknar man ut arbete, inom fysik?"

Arbete = sträckan * kraften. Jag vet inte hur gammal du är så det är svårt att veta hur avancerat jag ska svara. Om du behöver annan fakta kan du titta in på den här länken.

http://kursnavet.se/kurser/fy1201/fy1201w/download/pdf/Fysiktabell.pdf

Svenska demokratins historia

"Vilka är fördelarna och nackdelarna med det svenska samhällssystemets uppbyggnad? Hur kan det påverka enskilda människor positivt respektive negativt?


Beskriv den svenska demokratins historia. Börja med folkrörelsernas framväxt och industrialismens genombrott under 1800-talet och beskriv också viktiga förändringar under 1900-talet som har gjort Sverige mer demokratiskt. Hur har demokratiseringen av Sverige påverkat enskilda individers liv och tänkande?"


Du kan söka på Wikipedia eller i forum från början för där har de ofta lättläst information. Sen googlar du på faktan du hittar där så att den stämmer. Här har du några trovärdiga källor.

Demokratins historia
http://www.regeringen.se/sb/d/2468
http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____1515.aspx

Översättning

Jag ska göra en spanska redovisning men behöver hjälp med och översätta en text till spanska. Vi har inga lektioner före redovisningen så kan inte fråga läraren och google translate översätter otroligt dåligt!

Om du börjar med att ge mig texten kan en bekant till mig översätta den korrekt. Jag kommer naturligtvis inte göra läxan åt dig utan bara hjälpa dig med det svåraste. Om du vill kan du maila och skriva att jag inte ska lägga ut den på bloggen. Man kanske inte alltid vill skylta med sitt arbete.

Utrotningshotade tigrar

"Jag ska skriva ett arbete på 2-3 sidor om utrotningshotning av tigrar. Var kan jag hitta fakta om detta?"

Här har du två länkar, lycka till!

http://www.wwf.se/insamlingsportal/show.php?id=1279409
http://www.djurfadder.nu/tigrar.htm

Toner i F-klav

"En grej jag inte har lärt mig än är det där med F-Klav!! Hur vet man vilken not det är... Kolla på den här bilden:
Toner"
Toner ligger ju på olika ställen i G-klav och F-klav men det vet du säkert redan. Om du börjar med att lära dig var tonen A ligger för då är det ju bara att räkna sig uppåt som alfabetet. Tonerna har ju namnen A-G om man inte rägnar med de höjda och sänkta tonerna.

I F-klav ligger A där den andra tonen i din bild ligger. Den första och sista tonen får man då räkna ut baklänges. A och ett steg bakåt blir G. Andra tonen är alltså A och i tredje takten har du tre steg uppåt D och två steg ovenför det F.

Rio de Janeiro

"Kan du hjälpa mig med att hitta bra seriösa källor som rapporter från myndigheter och organisationer om brottsligheten och oroligheterna i Rio de Janeiro på engelska? Gärna också vad för förbättringar som har skett de senaste åren.

Bästa hälsningar en årskurs 1:are på gymnasiet"

Det är precis lika svårt för mig att hitta fakta som för er andra om ni inte har tur och frågar om ett ämne jag är väldigt insatt i. Mitt tips är att du hör av dig till någon organisation och ber att få statistik!

"Rio has high crime rates, especially homicide, in poor areas controlled by drug dealers.[86] In 2006, 2,273 people were murdered in the city giving it a murder rate of 37.7 cases for every 100,000 people.[87]According to federal government research,[88] the municipality itself ranks 206th (out of a total of 5,565) in the list of the most violent cities and municipalities in Brazil. Between 1978 and 2000, 49,900 people were killed in Rio.[89] The urban warfare involves drug-traffic battle with police fighting against outlaws, or even corrupt policemen on their side. In 2007, the police allegedly killed 1,330 people in the state of Rio Janeiro,[90] an increase of 25 percent over 2006 when 1,063 people were killed. As a comparison, police throughout the United States killed 347 people during 2006.[91][92]"

Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Rio_de_Janeiro#Crime

http://noticias.bol.uol.com.br/brasil/2009/11/06/numero-de-mortes-em-confronto-com-a-policia-supera-homicidios-em-tres-regioes-do-rio.jhtm
http://www.ibge.gov.br/home/default.php

Sin eller hans/hennes

"När ska man använda "sin" och när ska man använda "hans/hennes"?"

Här har du en snabb och enkel förklaring. På samma sida finns många andra mer utförliga beskrivningar.

"Bertil åt upp sin kebab
Bertil åt upp hans kebab

sin = Bertils egen kebab
hans = nån annan killes kebab"

Källa: https://www.flashback.org/t916818

Att skriva en bokrecension

"Jag ska göra en bokrecension men vet inte vad som är viktigt att ha med och inte. Och hur ska en bokrecension vara upplagd?"

Här har du en länk där det beskrivs väldigt bra!

http://skrivtips.blogspot.com/2007/02/skriv-en-bokrecension.html

RSS 2.0