PM

"Hur skriver jag ett pm på en bok jag läst? (precis börjat universitetet...)"

"Promemorior (om de skall vara mer än 2-3 sidor förstås) och likaså uppsatser består i princip av tre centrala delar. Inledning - faktadel - analys. (Sedan tillkommer förstås saker som försättsblad, innehålls- och källförteckning)

En (liten) inledning är alltid bra. Ange vad kärnfrågan/huvudfrågan är redan där, så läsaren har klart för sig vad promemorian handlar om från början. Vidare kan du också redan i inledningen redogöra för hur du har valt att angripa problemställningen/uppgiften. Likaså kan du skriva lite kort om vilka källor du har valt att använda och varför. En inledning behöver inte vara speciellt lång, men det underlättar mycket för läsaren och gör det lättare att följa dina tankegångar. Se det som din ansats, där du slår an tonen för arbetet. Dessutom ser det bra ut, och visar att du är kapabel att ta ett steg tillbaka och reflektera över det du har gjort. Givetvis skriver du inledningen efter själva promemorian.

I faktadelen redogör du för relevanta fakta som hör till problemställningen, rada emellertid inte bara upp en massa fakta, utan försök förklara innebörden av t. ex lagar, doktrin och praxis. Ta även upp skiljaktiga meningar som är av relevans i rättsfallen. Tänk på att försöka vara neutral i denna delen, din egna inställning redovisar du i analysen eller sammanfattningen eller vad du nu väljer att kalla det.

I analysen är det centrala att du "knyter ihop säcken", helt enkelt att du sammanfattar och tar ställning till redan redovisade fakta från föregående del. Vidare skall du undvika att presentera nya fakta eller omständigheter i analysen, de bör redan finnas i faktadelen. 

Glöm inte att vara noggrann i din källförteckning, med hänsyn till sidhänvisningar och upplagor t ex. Läsaren skall kunna se vart du har hittat din information."

Källa: https://www.flashback.org/t148519

I inledningen kanske du kan skriva om vad det är för bok. Hur många sidor har den? Är den verklighetsbaserad?
I faktadelen kan du ta upp handligen.
I analysen berättar du vad du tycker om boken.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Hej! Jag behöver lite hjälp med min latin A. Jag undrar om du kan förklara dessa formerna för mig, när använder man vilket?

Nominativ, genitiv, ackusativ och ablativ. Hade varit supersnällt!

2010-09-28 @ 18:19:35
Postat av: Anonym

PM ska alltid vara skrivet i tredjeperson eller vad det heter! Alltså skriver man typ. Boken handlar om jenny, hon är 13 år hon gör bla bla

2010-09-28 @ 19:39:57
Postat av: moa freakin' carlberg ♥

Jag har en frågestund just nu, om du undrar något så fråga! Jag svarar på allt. ^_^ Den som frågar mest blir också länkad. Be safe!

2010-09-28 @ 20:20:08
URL: http://utankontroll.blogg.se/
Postat av: Mellisaurus-[rex]

PM är pain in the ass. På gymnasiet så tvingade lärarna oss att skriva Pm hela tiden. Ett av skälen att jag hoppa av ^^

2010-09-28 @ 20:35:22
URL: http://mellisaur.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hur ett PM ska se ut kan skilja sig väldigt mycket mellan olika skolor (universitet), institutioner osv. Det bästa är att fråga läraren hur det ska vara utformat enl institutionens "standard". Att skriva utifrån inledning - fakta - analys är sällan fel hur som helst.

2010-10-01 @ 21:18:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0